Nya pedagoger

Om du är lärare som jag, så har du säkert hört talas om ”de gamle” pedagogerna:  John Dewey (1859 -1952),  Jean Piaget (1896 – 1980)Lev S. Vygotskij (1896 – 1934)Célestin Freinet (1896 – 1966) och förmodligen även Maria Montessori (1870 – 1952). Nu kan man ju tycka vad man vill om dessa – men det som du kanske inte tänkt på är att de föddes på 1800-talet.

Vad heter de nya pedagogerna? Vem påverkar hur skolan utvecklas idag och framåt? Ja, det är ju du och jag faktiskt. Det är vi som bestämmer vad som blir framtidens skola. Då kanske det är en bra ide att börja fundera kring vad du och jag kan göra.

Sir Ken Robinson tycker jag verkar intressant. Han vänder upp och ner på en del saker kanske – men det är ju ett sätt att utvecklas. Han har skrivit böcker som The Element som handlar om att finna sin passion i livet och Out of Our Minds – som handlar om kreativitet. Två böcker som jag tycker att du ska läsa.

Men han är också känd som föreläsare, och kan ses på TED, men jag gillar den här – från RSA . Föreläsningen heter: Changing Education Paradigms och den är tecknad. Så håll i hatten och häng med:

Om Brita Wanngård

Jag är bildlärare på Löftadalens Folkhögskola. Mitt jobb är att undervisa på Bild- och Konstlinjens Distanskurs i första hand.
Det här inlägget postades i Boktips, Kreativitet, pedagogik, utveckling och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *