Bästa skolan?

Vi har diskuterat vad vi tycker är ”Bästa skolan” på månadens Pedagogiska forum. För mig är det svårt att diskutera vad en bra skola är och sedan glömma bort varför vi finns och vad vi håller på med.

Det är klart att det ska finnas en skolmiljö som stöttar lärande på det sätt som våra deltagare behöver. Det är klart att det i denna miljö behövs personer som stöttar deltagarna så att de upplever att de kan lära sig – något som de kanske inte upplevt tidigare. På en folkhögskola med internat behövs det dessutom tillfälle till vila, tillfällen till skratt, god mat och fysisk träning.

Men det jag tror behövs allra mest – min ytterst personliga åsikt alltså – det är att skolan behöver lärande lärare och därmed reflekterande lärare. Det är därför det är så härligt att få reflektera tillsammans med sina kollegor.

Jag missade Dylan William’s besök i Göteborg. Gjorde du det också så kan jag muntra upp dig med att det finns en massa intressant om lärande och lärandets idéhistoria på UR.

Dylan William är professor emeritus vid Institute of Education vid University of London och just nu kan du se när han talar om just lärande lärare och hur lärare kan bedöma att lärande sker.

Har du mer tid över tycker jag du ska se programmen Klassrumsexperimentet som handlar om att få aktiva och intresserade elever genom att ändra lite på sin undervisning. Kanske kan det få dig att fundera över din egen utveckling lite.

Vi hade ett par tre punkter som kan inbegripas i ”bästa skolan”. Fundera på vad du tycker om dessa:

  • Mentorskap
  • Reflektionstid
  • Gemensam planering med elever

På något sätt hör det ihop tror jag. Mina anteckningar? Så här blev de:

digitala anteckningar

Om Brita Wanngård

Jag är bildlärare på Löftadalens Folkhögskola. Mitt jobb är att undervisa på Bild- och Konstlinjens Distanskurs i första hand.
Det här inlägget postades i aktivt lärande, pedagogik, reflektioner, utveckling och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *