Att se på nytt sätt

Jag har det stora nöjet och förmånen att få dela min kreativa syn på livet med människor som av någon outgrundlig anledning vill tillbringa tid på en folkhögskola och göra det som de tycker är roligast i livet. Ofta handlar det om att teckna, måla eller skapa på något annat sätt. Många saker en konstnär gör i sin kreativa process tränar upp både öga och hand och till och hjärna – om man är medveten om det. Men ibland får man ta till lite hjälp för att se saker på ett nytt sätt.

En bra ide då är att ta något som redan finns och se om du kan använda det på ett nytt sätt. Så i början på terminen kör jag nästan alltid en kopieringsövning – för vi har en utmärkt kopieringsapparat och det blir så häftigt! För att inte tala om hur glada vi blir och gör andra omkring oss.

kopierat självporträtt

Uppgiften är enkel: gör ett självporträtt som du tycker berättar om vem du är. Vi brukar göra det i svartvitt – eftersom jag samtidigt berättar om ljus och skugga och även valörer. Men ibland blir det bara så bra i färg och det här var ett sådant tillfälle och jag måste bara dela det med dig! Och jag lovar: det är ett verkligt bra porträtt på just den här deltagaren! ;-)

Vad gör du för att se gamla saker på ett nytt sätt? Hur gör du för att se dig själv från en annan synvinkel? Har du kollegor omkring dig som är lika nyfikna eller behöver du lite stöd? Det kan vara bra att ha en plan, även om det bara handlar om att fotokopiera dig själv när du jobbar över någon kväll! Det är lättare att utvecklas om man har roligt.

Om Brita Wanngård

Jag är bildlärare på Löftadalens Folkhögskola. Mitt jobb är att undervisa på Bild- och Konstlinjens Distanskurs i första hand.
Det här inlägget postades i Kreativitet, utveckling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *